„Serviciile consulare vor putea fi demarate chiar din faţa calculatorului”

20.02.2015 17:19

„Serviciile consulare vor putea fi demarate chiar din faţa calculatorului”

19 februarie 2015

Conducerea Departamentului Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) se află săptămâna aceasta la Madrid pentru a avea un dialog cu românii din Spania pe teme consulare, în cadrul unui proiect ambiţios, demarat de MAE prin Departamentul Consular, sub deviza „Dialog cu Diaspora”, care, pe lângă deplasarea la Madrid va presupune întâlniri cu românii din statele cu comunităţi importante: Italia, Franţa, Marea Britanie, Germania, Grecia.

În pregătirea acestei vizite, săptămânalul Noi în Spania a realizat un interviu cu Bogdan Stănescu, directorul general al Departamentului Consular, în care am încercat să obţinem cât mai multe informaţii despre proiectele derulate de Ministerul Afacerilor Externe pe linie consulară care se adresează inclusiv românilor din Spania.

 

 

De ce o campanie de dialog pe teme consulare cu românii din Diaspora, din Spania?

Bogdan Stănescu: Un dialog cu românii din Diaspora, care sunt principalii destinatari ai serviciilor consulare, este extrem de necesar în contextul în care Departamentul Consular din MAE a realizat în ultimii doi ani mai multe proiecte complexe de informatizare şi automatizare a serviciilor consulare  pe care dorim să le facem cunoscute românilor. În Spania există o comunitate extrem de mare de români şi dorim să avem un dialog eficient cu aceştia, astfel încât să cunoaştem problemele şi opiniile lor, precum şi să le prezentăm procesul amplu şi de substanţă de modernizare a întregului sistem consular. MAE consideră deosebit de util acest „Dialog cu Diaspora” din două considerente principale: necesitatea informării cetăţenilor români cu privire la ansamblul de modernizare, sub toate aspectele sale, a serviciului consular românesc, având în vedere diferenţa foarte mare între percepţia cetăţeanului român cu privire la calitatea serviciului consular şi eforturile constante şi susţinute ale MAE pe linia modernizării substanţiale a acestuia și ca urmare a prezenţei, pentru prima dată, la aceeaşi masă, a principalilor „actori” ai activităţii consulare.

Vom accesa toate serviciile consulare on-line pe viitor?

Bogdan Stănescu: Aşa cum am menţionat mai devreme, crearea unui instrument informatic care să se alinieze realităţilor de ordin tehnologic ale secolului XXI a constituit una dintre principalele linii de acţiune în demersul MAE de modernizare a serviciului consular. În acest sens, ministerul nostru, prin Departamentul Consular, a dezvoltat Sistemul Informatic Consular, denumit generic E-Cons, creat sub deviza „Consulatul mai aproape de casa ta”. Deviza sub care a fost gândit acest amplu proiect informatic nu este doar o simplă propoziţie, ci este chiar esenţa conceptuală a sistemului. Astfel, prin intermediul celor 5 componente, subsisteme, ale E-Cons-ului, solicitanţii de servicii consulare, fie români, fie cetăţeni străini, vor putea accesa mult mai facil atât informaţiile consulare necesare, cât şi serviciile consulare propriu-zise, acestea din urmă putând fi demarate chiar din faţa calculatorului sau a oricărui terminal cu acces la internet. Un alt plus valoare pe care-l va aduce E-Cons îl va constitui reducerea numărului de deplasări ale cetăţenilor la oficiile consulare, scurtarea timpului petrecut la ghişeu şi de economisire până la urmă a timpului şi banilor românilor, motive pentru care Departamentul Consular a recurs la informatizarea unora dintre servicii pe o platformă unică: E-cons. Desigur, activitatea consulară necesită nişte controale riguroase ale documentelor, de aceea orice document se eliberează după verificările efectuate de consul. Cetăţeanul va trebui să se deplaseze la Consulat, dar noi încercăm să facem în aşa fel încât să îşi pregătească totul on-line şi să se deplaseze o singură dată la oficiul consular.

Pentru a face o foarte scurtă prezentare a Sistemului Informatic Consular, E-Cons, vă pot spune că în componenţa sa funcţionează deja următoarele subsisteme: Sistemul Naţional de Informaţii privind Vizele – SNIV; Portalul pentru facilitarea eliberării vizelor – E-Viza; Sistemul Informatic privind Documentele de căsătorie, componenta MAE, Sistemul Integrat de Management al Documentelor de Călătorie – E-Pass, Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români (Call Center şi Mail Center) – CCSCRS. În cel mai scurt timp vom demara implementarea celui de-al cincilea subsistem, Sistemul Informatic pentru managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni – SIMISC, care va informatiza toate celelalte servicii consulare care nu beneficiază încă de un sistem propriu şi aici m-aş referi la procuri, actele de stare civilă, care sunt unele dintre cele mai solicitate servicii consulare. În momentul în care şi SIMISC-ul va deveni operaţional, vom avea întreg Sistemul Informatic Consular – E-Cons în funcţiune, la capacitate maximă, iar reţeaua consulară românească se va plasa printre cele mai moderne la nivel european şi mondial.

Acest lucru va fi posibil în condiţiile în care informaţiile consulare vor fi disponibile on-line.

Bogdan Stănescu: Desiguram încercat să punem cât mai multă informaţie la dispoziţia cetăţenilor astfel încât românii să nu fie nevoiţi să se deplaseze la Consulat doar pentru a obţine o informaţie. Din luna ianuarie 2015 este funcţional la nivelul MAE un Centru unic de contact pentru românii din străinătate. Prin intermediul acestui centru, cetăţenii îşi pot lua informaţii pe trei canale: prin e-mail dacă trimit întrebările pe adresa contact@informatiiconsulare.ro; telefonic, la numerele pe care deja le cunosc de la consulate, şi în cel mai scurt timp şi prin intermediul portalului Centrului pe care-l vor putea accesa la adresa www.informatiiconsulare.ro. Important de menţionat este faptul că la numerele de telefon alocate fiecărui Consulat se răspunde non-stop întrucât acest call-center preia telefoane 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Centrala telefonică are şi un robot care redirecţionează cetăţenii în funcţie de informaţia de care au nevoie sau dacă aceştia sesizează o situaţie urgentă îi direcţionează automat la consulul din regiunea unde se află.

De asemenea, începând din această lună, Departamentul Consular are şi un cont de Facebook (Departamentul Consular – MAE Romania) prin intermediul căruia dorim să fim în contact cu românii din străinătate, bineînţeles şi cu românii din Spania.

Care sunt categoriile de servicii consulare pe care le vom accesa on-line?

Bogdan Stănescu: Aşa cum am menţionat, deja prin intermediul celor patru sisteme componente ale E-Cons se operează, informatizat, următoarele servicii consulare: eliberarea vizei române, procedura de depunere on-line a dosarului de viză, preluarea, procesarea şi eliberarea cererilor pentru toate documentele de călătorie (paşapoarte, titluri de călătorie, paşapoarte temporare), preluarea tuturor apelurilor telefonice şi a mail-urilor adresate de orice cetăţean român oricărui Consulat românesc. În acest moment dezvoltăm, Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni (SIMISC - n.r.) care va fi operaţional până la sfârşitul anului 2015.

Haideţi să luăm un exemplu concret. Să zicem că un cetăţean are nevoie de autentificarea unei procuri. În această situație, cetăţeanul va accesa portalul SIMISC, după ce în prealabil și-a creat un cont de utilizator, va alege un model de procură, dintre formularele încărcate în portal, care corespunde nevoilor sale, îl adaptează conform necesităților și îl transmite, prin intermediul portalului, către misiunea diplomatică/oficiul consular. Ulterior transmiterii procurii către portalul intern al SIMISC, cetăţeanul român va avea posibilitatea să se programeze, în funcţie de intervalele temporare/orare disponibile la nivelul Consulatului către care se va deplasa. În momentul prezentării la „ghişeul Consulatului”, după verificarea documentului de către consul, cetățeanul român va semna documentul în fața consulului şi va achita contravaloarea serviciului consular. Pe acest model va funcţiona SIMISC-ul şi în cazul celorlalte servicii consulare care vor fi informatizate prin intermediul acestei componente a Sistemului Informatic Consular – E-Cons.

Credeţi că românii care solicită aceste servicii se vor adapta la sistemul on-line?

Bogdan Stănescu: Personal am convingerea că portalul E-cons, prin toate componentele sale care se adresează cetăţenilor români, va avea succes în rândul acestora, pentru că suntem o ţară care devine din ce în ce mai informatizată, în special tinerii fiind extrem de pricepuţi în folosirea instrumentelor on-line. În plus, se vor economisi bani şi timp, aşa că este în beneficiul cetăţenilor să apeleze la astfel de instrumente.

Noi deja avem o experienţă pozitivă în acest sens. De exemplu, anul trecut în luna mai am lansat portalul E-Viza (evisa.mae.ro.) pentru solicitanţii de viză românească, care permite solicitanţilor să îşi întocmească on-line dosarul de aplicare. Astfel, cetăţenii străini vin la ghişeu cu dosarul pregătit şi vizualizat on-line de consul şi doar îşi ridică viza. 45% din totalul solicitărilor de viză prelucrate de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în intervalul mai-decembrie 2014 au fost trimise prin intermediul acestui portal, tendinţa fiind în creştere.

Va contribui informatizarea şi la o reducere a taxelor consulare?

Bogdan Stănescu: Reducerea taxelor consulare a reprezentat o preocupare permanentă și constantă a Ministerului Afacerilor Externe. Anul trecut, în încercarea de a reduce presiunea fiscală asupra cetățenilor români din străinătate, în contextul crizei economice și financiare, au fost eliminate în totalitate taxele consulare pentru înscrierea certificatelor de naștere străine în registrele de stare civilă românești pentru minorii până la 6 ani – dacă cererea se depune în termen de 6 luni de la data înregistrării nașterii la autoritățile străine – și pentru eliberarea titlurilor de călătorie pentru minorii în vârstă de până la 6 ani. Totodată, au fost acordate gratuități ce vizează cetățenii români din afara granițelor țării aflați în situații deosebite: eliberarea titlurilor de călătorie pentru cetățenii români evacuați din regiunile afectate de conflicte armate, atentate teroriste, dezastre naturale și alte situații de criză, precum și pentru victimele traficului de persoane, înregistrarea decesului cetățenilor români în străinătate, eliberarea pașapoartelor mortuare și eliberarea titlurilor de călătorie necesare reîntoarcerii în țară a minorilor neînsoțiți, cât și a victimelor traficului de persoane.

Broşura E-cons în format electronic: https://www.mae.ro/sites/default/files/file/userfiles/file/pdf/servicii-consulare/sistemul_econs.pdf 

 

 

Sursa: https://www.noiinspania.com/